Фортисимо – това е лично!



За шамарите и загрижените родители

Е-мейл Печат ПДФ

Едва ли има човек, който вече не знае наизуст „Приспивната песничка” на Янаки Стоилов, тази за тръгналата плесничка, поместена в учебник за петокласници. През седмицата чух стиха поне дузина пъти. И на сън да ме бутнат – ще подхвана „Откъде и как, не зная, синко миличък, но знам…”.

Обичам хората с позиция и знам че чувствителността е субективно и индивидуално качество. Бедата е, че всенародната истерия пропусна проблема и направи един гузено-негонен прочит на темата.

„Браво бе, това ли е функцията на учебниците, да насаждат стрес и страх у децата и да учат родителите, че със заплахи и шамари могат да възпитават и поръчват дози сън, защото отрочетата им трябва да са роботи и да изпълняват команди”,

ето ви обобщената настръхнала позиция в социалната мрежа.

Вероятно, както и в случая с живата вода от Велики Преслав, неадекватните реакции могат да се обяснят с високите температури през август, защото подобни тези очаквам от реално слънчасали хора.

Първо, басирам се, че голяма част от най-възмутените от стиха родители са против насилието само на думи. А когато им се наложи да направят изключение – си имат дежурно извинение: „Бий дупе, за да не биеш дупище”.

Второ, възмутените явно живеят в някакъв социален инкубатор. Така са пропуснали факта, че насилието в конкретни ситуации е част от комуникацията при всеки биологичен вид. То присъства не само в ритуалите на народите по света (в отделни общности те са изключително крайни и дори смъртоносни), но и в дестилираните традиции, предавани като митове, легенди, приказки, детски разкази и романи.

Изненадан съм, че съвестните родители са пропуснали и петгодишното обучение на децата си и по-важното, списъка със задължителна литература за четене. Миролюба Бенатова с право сравни във Фейсбук шамаровата заплаха от „Приспивната песен” с побоя, който Баба Цоцолана нанася редовно на Патиланчо – пак задължително за изучаване произведение.

Всъщност цъкащите с език родители са пропуснали не само детството на отрочетата си (анимационните им сериали, компютърните игри, комиксите, кеч манията…), те са забравили и своето детство, когато отношението към шамарите бе доста по-неглижирано, а войните в „Ну, погоди” или „Том и Джери” не отстъпваха по насилие на днешните Покемони.

И, ТРЕТО (надявам се, че все още четете, защото това е най-големият проблем), загрижените родители не осъзнават, че хубаво, лошо, удобно, неудобно – изкуството трябва да провокира теми за разговори. Именно така идва адекватната морална поука, защото традициите и разбиранията се променят през годините, а осмислянето на тези процеси ни обогатява. Само че затова се изискват: ангажираност, внимание, дебати. Кой има време (или по-скоро желание) за това? Я, да обезопасим учебниците, стаята, контактите им. Вярно, сега ще Ви е по-лесно, но след години ще се чудите защо порасналите хлапетии не се справят с живота.

Не бива да подценяваме децата. Дори си мисля, че „Приспивната песничка” звучи като текст и тема в програмата за началното обучение.

Четвърто, важно е също да научим децата си да правят ясна разлика между реалността и фикцията. Те трябва да осъзнават отлично, че хората до тях не са компютърни същества или литературни/анимационни герои и изпитват болка когато ги обидиш или удариш. Този урок едва ли е включен в образователната програма, но е по-важен от всеки стих в учебниците.

И накрая, пето, нито един ученически текст няма да се запечата в главата на детето Ви повече от един семеен скандал. А по тези теми сутрешните блокове и будните фейсбукари изказват мнение само когато се стигне до големи физически щети. Виждал съм толкова много родители, които крещят или бият децата си на публични места, но единствените възмущения, на които съм попадал, са непреки – най-вече по стените в социалните мрежи. Ей такава е загрижеността на модерния човек, закъсняла и безполезно дигитализирана.

За fortisimo.eu - Стоян Стоянов (снимка: banker.bg)

 

Лично във Фейсбук


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Още от Това е лично

Препоръчани във Фейсбук

You are here: Home Това е лично Това е лично За шамарите и загрижените родители

Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, Факс: 054 / 801 414