Фортисимо – това е лично!



Качвай се отпред и слизай отзад, или обратно

Е-мейл Печат ПДФ

Сигурна съм, че повечето от вас, които ми четат текстовете, вече знаят – аз пътувам често в градския транспорт. Или по-правилно е да кажа: уча се да пътувам с градския транспорт. Аз и на други неща постоянно се уча :).

Ежедневно, задължително и понякога интензивно пътувам от две години. Преди години много рядко, за удоволствие и за атракция на тогава малкия ми син.

Сега пътувам , защото няма как да бързам с многото багаж на гърба. Собствената ми чанта, раницата на сина ми и екипа за физическо възпитание и спорт, който пак е… раничка :). Друг път и разни други неща :).

Пак, тези които ме познават, знаят, че съм крехка жена, както се казва метър и петдесет, нося душа под наем, а и вече ме боли тук там от разни травми и от годините :).

Не мога да нося вече, нито раници, нито на бой, нито на глупостите на хората…

Но пътувам всеки ден и се тренирам. Нервната система тренирам, тренирам физическата си издръжливост, тренирам хитростта и ориентацията си.

Тренирам как да се качвам, къде да застана, как да се хвана, къде да гледам, когато срещу мен има някой на когото много му се говори или просто му се диша в лицето ми, особено рано сутрин много обичам :).

Тренирам какво да правя с многото си багаж, как да извадя картите: поне два пъти. Единият път, за да ги види контролата, и после за да ги види контролата на контролата, който се качва от другата спирка, тъкмо когато прибереш картата обратно. Е, така трябва, без контрол накъде?! Ние нали сега се учим на европейска култура и правила. Щом трябва и 20 пъти ще ни проверяват. Тренирам и как да обяснявам в движение и хиляди пъти на сина ми къде да се хване, да не говори много, да не се прави, че боли някъде, само за да му освободят място, колко дълго да бърши прозореца така че да не избърши всички мръсотии. Тренирам и как да го разсейвам, когато отвсякъде се чуват „благословии”  – „Сложи си го…”, „Начукай си го…”, „Тарикат на дребно (разбирай хората без билети и карти), „Ти ще ми паднеш на линията пак…”, „Не можах те да се научите откъде да се качвате в тези гробници”… и други интересни лафове. Интересно е в градския ни транспорт :).

Много искам да споделя това, че има акция по обучението на пътуващите в градския транспорт, тъпи провинциални парчета като мен, за това от коя врата да се качват и от коя врата да слизат.

Ей, това за качването и мен много ме вълнува в последно време, и много ми харесва :).Защото ние нито знаем как и откъде да се качваме, нито знаем как и откъде да слизаме. Ние дори не знаем с кого да се возим, ама това е друг въпрос :).

Ден първи, примерно. Шофьор от градския транспорт се кара на пътници, които искат да слизат от предната врата. Бях убедена, че така е правилно: оттам се качваш, значи не трябва да слизаш от същото място. Отиваш назад и слизаш оттам. Така поне съм чувала, че го правят белите хора на запад. Някъде и аз не знам къде, просто съм чувала.

Ден втори, примерно. Друг шофьор се кара на пътници, че се качват отпред, пак със същия аргумент. ”Не се качваш отпред, а отзад. Ей, не се научихте бееее, чудни хора сте! Все гледате да ви е трудно! Просто е като гъбена чорба- качваш се отзад, слизаш отпред! Да ви се не види…”

Слушам и си казвам: Абе, що съм такова тъпо парче, толкова време пътувам и не мога да запомня?! И както си казвам и съчувствам и на другите тъпи парчета, дето не знаят че трябва да се качат отзад и да слязат от пред, според шофьора, виждам надпис на предната врата- КАЧВАНЕТО ОТТУК (т.е. от предната врата).

Е, стига де! Кой не знае правилата, кой се кара, на кого, защо, в какво живеем - това да не е някаква нова скрита камера. Я да видим, тези опитни мишки колко ще издържат. Смешно ми стана тогава, ама работата хич не е за смях.

Скоро няма да се научим на правила, защото тези които ни учат, и те представа си нямат.

Иначе е хубаво, че има акция в градския транспорт, върви кампания по обучение на пътуващите тъпи парчета. Обаче имам гадното усещане, че шофьорите и контрольорите са били обучавани по различни програми и от различни екипи. Според едните трябва да се качваме отпред, според другите – отзад!

То и в целия ни живот е така, нали?! Едни се качват отпред и смятат, че са прави, а други се качват отзад и са готови да убият за правотата си! И тези, дето ни учат, така ни учат :).Правилата са различни при различните смени на автобусите, и на други смени на разни хора също.

Ще взема да вървя пеш вече. Обаче сигурно и там има обучение – на отиване вляво, на връщане –в дясно :).

За fortisimo.eu - Нели Русева

 

Лично във Фейсбук


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Още от Това е лично

Препоръчани във Фейсбук

You are here: Home Това е лично Това е лично Качвай се отпред и слизай отзад, или обратно

Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров
  • Часовници – онлайн магазин

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, Факс: 054 / 801 414