Фортисимо – това е лично!



Делюзията позитивно мислене

Е-мейл Печат ПДФ

Делюзията позитивно мисленеСлучвало ли ви се е да общувате с хора, които се държат като отворена книга, ама не каква и да е книга, а литература за позитивно мислене, изграждане на харизма, промяна на живота (при възможност за 7 дни) или технология на успеха. На мен ми се случва, а имам приятели, които ще кажат, че в едни отминали години самият аз съм бил такава ходеща книга латерна.

Да, не отричам „силата” на позитивното мислене. Не мога да гарантирам, че „теорията за привличането” работи, но знам, че човешкият мозък функционира пълноценно само ако не е угрижен (е, не рядко се случва и кризите да раждат възможности, признавам). Психолозите обаче ще пояснят, че липсата на грижи се нарича мислене в реалността (което не е точно позитивизъм).

Да, знам още, че „Знаменитост е този, който се държи като знаменитост”. Хората разчитат нашата самооценка и често я приемат по подразбиране, без да я подлагат на съмнение. Така тези, които демонстрират завидно самочувствие, в очите на околните изглеждат: сериозни и успели.

Изглеждат, но рядко са такива. В повечето случаи се оказват просто актьори с добър образ, лишен от съдържание. Ако същите тези хора, които са били първоначално впечатлени от тях, вземат че ги опознаят, ще ги определят като „въздух под налягане”. Чисто по народно…

Да, няма нищо лошо да четеш мотивиращи истории за извоювания успех на Големите, на които не им е било нужно дори образование, за да чукнат първия си милион. Но колко от читателите на въпросната литература, обещаваща да покаже пътя към успеха, са успели всъщност? Това е като да си въобразяваш, че гледайки Х Фактор, ти всъщност инвестираш в себе си и някой ден ще станеш световна музикална звезда.

Вероятно има и такива късметлии. Знам ли?

От статистическа гледна точка обаче да успееш с уроци за самочувствие и икономически познания от судомотиватори и биографии на Големите е точно толкова вероятно, колкото да забогатееш с шестица от тото-то. Стане ли въпрос за лотарийни милионери - и те едва ли са спечелили парите само с визуализации. Първо е трябвало да си купят фиша.

Та, повече от сигурен съм, че „позитивното мислене” и „пътят към успеха” са добре обмислени модерни средства за масов контрол, който покрива функциите на замиращите религии. И двете учения ни карат да приемаме трудностите позитивно (баш като вярата – спомнете си за „другата буза” и за последния тук, който ще е пръв в царството небесно). В единия случай ни се втълпява, че г-н Х е успял едва от 15-я път, без и за миг да се отчая. Падаш, ставаш, падаш, ставаш и накрая успяваш да подкараш колелото респективно бизнес плана. Да, това е принципът на успеха, но да се отричат финансовите последици от грешките, просто защото не трябва да тъжим за материалното, докато гоним милиони в мечтите – е меко казано - неадекватно.

Делюзията позитивно мислене

За феновете на позитивното мислене неуспехът също лесно може да бъде оправдан. Всъщност аз не бях последователно позитивен. Следващият път трябва да визуализирам повече и по-упорито. А ако плановете или очакванията се провалят, проблемът е в негативните ми мисли, които все пак са отровили позитивните.

Робувайки на актуалните доктрини за позитивно мислене и популярен маркетинг около нас се формира общност от изкуствени лица и личности, които са позитивни, защото така трябва и които изглеждат успели, без значение какво са направили или колко лева имат в джоба.

Новата религия на позитивизма и стълбата към успеха обаче работи и създава едни послушни агънца, които сами влизат от поляната в кошарата. И двете породи добитък са водени от обещанието за „следващия път”. Това е морковът, който днес замества тоягата.

Делюзията е пълна и доста тъжна, защото противоречи на основния принцип – бъди искрен и истински. Всеки един фалш е кратковременен и ако с него се изграждат кулите на нечие реноме, то те в последствие бързо рухват (при политиците е за 4 години). Какво обещават гурутата в бизнеса и теорията на успеха – това е без значение, те просто продават надежди в книжки и семинари. Точно като Холивуд.

За fortisimo.eu - Стоян Стоятов (снимки: love-aholic.com и milichin.com)
 

Лично във Фейсбук


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Още от Това е лично

Препоръчани във Фейсбук

You are here: Home Това е лично Това е лично Делюзията позитивно мислене

Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров
  • Часовници – онлайн магазин

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, Факс: 054 / 801 414