Фортисимо – това е лично!



Оттук започва „Изкуството да живееш” в България

Е-мейл Печат ПДФ

Снимка FacebookПредседателят на фондацията „Изкуството да живееш” за България, Константин Драгов бе в Шумен, за да представи курса за личностно развитие „Yes+”. Използвахме кратката му визита и направихме един разговор, в който всичко е лично.

Опитахме се да разберем кой всъщност е Косьо, как е променил себе си чрез „Изкуството да живееш” и защо смята, че всеки човек може да разгърне напълно възможностите си.

Историята започва преди 11 години, когато Константин е студент в САЩ. Там той учи в инженерна специалност. Разбира за програмата „Изкуството да живееш” от свои приятели. Те го убеждавали, че чрез медитация може да подобри способностите си за памет и концентрация. „Никога не съм бил запален по духовни теми. За мен най-важните неща бяха математиката и физиката, но след като изкарах курса, усетих промяна в мен, дори на физическо ниво. Чувствах се по-лек, зареден с много енергия, станах по-позитивен, много от притесненията ми изчезнаха. Започнах свободно да общувам, да се интересувам от изкуство. Този курс наистина действа”, обяснява Косьо.

Малко по-късно той се връща в България, където възнамерява да наложи своя фирма за проектиране и строителство. Промяната в него обаче е толкова голяма, че дори майка му не може да повярва на очите си. Константин е решен да развие програмата и у нас, но роднините му гледат твърде скептично. „Казваха ми „Занимавай си се, но не се меси на другите. Българите знаят как да живеят”. Аз обаче осъзнавах, че това е нещо много ценно и хората имат нужда от него. Развитието бе такова, че дори скептичната ми майка стана учителка и сега ме подкрепя напълно. Тя се запозна с основателя на фондацията Шри Шри Рави Шанкар, който е невероятно харизматична личност. Тази среща промени отношението й към курса”.

Оттук започва „Изкуството да живееш” в България

Фондация „Изкуството да живееш” е сред най-големите доброволни организации в света. Тя е хуманитарна и образователна. Една от задачите на „Изкуството да живееш” е да организира курсове за самоусъвършенстване, които да са достъпни за всички хора. Хуманитарният аспект се реализира преди всичко в райони с военни конфликти. Там инструктори на фондацията помагат на населението да се отърси от стреса и напрежението. В България безплатни курсове се провеждат в затворите, училищата и в домовете за сираци. Често се правят дарения и почистващи акции.

Константин Драгов е изключително зает човек. Непрекъснато обикаля страната, прави представяния на курсовете, провежда семинари, среща се с доброволци и ученици. Предстои му и ходене до Индия през декември. В тази връзка е изключително чудно, че все пак му остава време и за личен живот.

„Техниките, които практикувам, ми помагат добре да планирам деня си. Като си наредиш ангажиментите с ясен ум, тогава всичко се развива добре. Когато си спокоен и когато се чувстваш у дома си, където и да отидеш, животът е ОК”.

Оттук започва „Изкуството да живееш” в БългарияОстава само един въпрос – защо Косьо е дошъл чак до Шумен, за да представи курса „Yes+” (предвиден за хора до 30-годишна възраст). Вечно усмихнатото момче разказва, че не е виждал приятелите си от 10-я град отдавна и с удоволствие е приел поканата им. Но има и още по-дълбока причина за визитата му. Шумен е първият град в България, където започват да се провеждат курсове по програмата на „Изкуството да живееш”. „Още преди да се върна от Америка, тук една полякиня е обучавала хората. Приятелите в Шумен са ми много близки, защото от началото работя с тях. Тук бе единствената група в страната. Хората в града са много напредничави, широкоскроени и гостоприемни.”

За fortisimo.eu с Константин Драгов се срещна Стоян Стоянов

 

Лично във Фейсбук


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Още от Това е лично

Препоръчани във Фейсбук

You are here: Home Това е лично Това е лично Оттук започва „Изкуството да живееш” в България

Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, Факс: 054 / 801 414