Фортисимо – това е лично!



Моля, не хранете троловете!

Е-мейл Печат ПДФ

Моля, не хранете троловете!Познавате ли тролове? Не, не говоря за приказни същества, а за една специфична порода интернет потребители. Те са винаги недоволни и само мрънкат.

Те обиждат автора, а не текста. Те са вечните коректори, те са всезнаещи, те са… уеб вандали, Сигурен съм, че в съзнанието ви веднага изплуваха поне няколко имена, които от днес нататък ще наричаме дружно… тролове.

В скандинавската митология троловете са грозни и зли великани с твърде малко интелект. Точно такива са и част от Интернет вандалите. Обединява ги графата „прости тролове”. Не само защото псуват и редят като каруцари, ами защото има и „сложни тролове”.

Преди да довършим спецификацията на различните видове заядливци, – нека да уточня. Прозвището „трол” не идва от фолклорните истории, а от името на техника за улов на шарани, позната като trolling. При нея стръвта се влачи бавно по водата.

Защото целта на трола е точно такава – да те хване на кукичката си и да предизвика реакция. Да стане Интернет скандал, който задължително трябва да е видим за останалите потребители. Рядко тролът ще си позволи да ви храни чрез лични съобщения или e-mail-и. Така не му е интересно.

Сега да се върнем към „простите тролове”. Те са най-скучните. Първични и цинични. Не са в състояние да впечатлят други, освен себеподобни. Живеят със своите социални комплекси и разчитат на факта, че ако „нахраниш” някого виртуално, това едва ли ще ти донесе физически проблеми. Точно тази заблуда подхранва он-лайн агресията. В определени среди ги наричат хардкор тролове. За тях всеки е нещастник, пе*ал, комплексар, некадърник или просто приказва глупости

Моля, не хранете троловете!

Сложните тролове” са по-интересният представител на тази виртуална субкултура. Те добре познават правилата и знаят как да предизвикват разправии без да обиждат директно. Често целта им е да отместят вниманието от някоя тема и да превърнат нейното обсъждане в махленски скандал. Обичат да атакуват с факти, но си позволяват да примесват истини с лъжи, безпочвени обвинения, компромати и слухове. Насочват ги към автора на материала (какъвто и да е той) и останалите коментатори. Сложният трол винаги се заблуждава, че неговото мнение е изключително ценно за останалите.

Доста тролове са изпуснали часовете по български език, но има и такива, наречени „коректори”. Те нападат ожесточено всеки фактологичен и, не дай боже, правописен пропуск. Вярно е, че трябва да се стремим да пишем максимално грамотно, но е досадно, когато някой тръгне да се заяжда за дреболии. Лесно можеш да разбереш дали един автор е неграмотен или просто е допуснал пропуск.

Тролове-спамъри – те са навсякъде. Пишат, без значение къде. Повечето рекламират свои блогове и сайтове, а други искат само да оставят следа в чуждото пространство. Без да е нужно да казват нещо конкретно.

Можем да продължим с класификацията до безкрай. В момента най-модерни са Facebook троловете. За тях обаче ще говорим друг път. Важното е, че сега лесно ще разпознавате тези мрачни „фентъзигерои. И накрая – да ви кажа какъв е единственият метод за борба с тях.

Моля, не хранете троловете!

Оставете ги гладни. Не ги хранете с думи. Игнорирайте ги. Сигурно сте срещали абревиатурата DNFTT, която произлиза от максимата "Do not feed the trolls". Запомнете я добре!

Знам, че е трудно, но се научете да преглъщате обидите в Интернет. Няма смисъл да отговаряте на троловете. Вниманието им дава сили и ги възпламенява. Да спориш с трол е като да гасиш пожар с нафта ;) Не става!

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов (снимки: webupon.com)

 

Лично във Фейсбук


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Още от Това е лично

Препоръчани във Фейсбук

You are here: Home Това е лично Това е лично Моля, не хранете троловете!

Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров
  • Часовници – онлайн магазин

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, Факс: 054 / 801 414