Фортисимо



Калина Андролова: Интелектуално скопената нация е с брутално битие

Е-мейл Печат ПДФ

Калина Андролова: Интелектуално скопената нация е с брутално битие Чета текстовете на Калина от доста време и все повече се убеждавам, че трябва много да ти стиска, за да пишеш по този начин. Не бях виждала и толкова коментари, колкото има под нейните текстове.

Едни я харесват и поздравяват, че точно напипва „циреите” в живота ни. Други я „замерват” с какви ли не епитети, много от които, само защото е жена, други, защото никой не обича да чете истината и да се припознава някъде там, в думите на друг човек. Някои разбират какво пише, други я обвиняват, че е вулгарна и надменна, трети интерпретират както си искат, а има и такива, които я пращат да се лекува... тяхна работа.

Калина Андролова до скоро беше главен редактор на списание „L’Europeo”, откъдето подаде оставка, за да се занимава с нещо ново. Сигурно не е случайно това, че точно Любен Дилов-син пое поста на главен редактор на „L’Europeo” след нея. Стилът й на писане безкрайно много напомня острия и оригинален език на Дилов-син, в известна степен и този на Мартин Карбовски.

Написаното от Калина едва ли ще промени каквото и да е, едва ли ще задвижи заспалата мисъл на българина, но е реакция. Реакция на всичко, което се случва в единствения наш неуютен живот, тук и сега, вече толкова години.

Сритване в кокалчетата, това е работата на Калина. Талантът й да рови в теми, които са болезнени, разплаква. Поне мен...

Нели Русева: Откъде започна кариерата ти на журналист, разкажи повече за себе си...

Калина Андролова: Моята първа страст е радиото. Бях радиоводеща в Бургас. За писането ме откри Любен Дилов-син. Предложи ми да пиша коментари в неговия вестник „Новинар”. Така внезапно се появих сред пишещите братя.

Нели Русева: След напускането ти на „L’Europeo” върху какъв проект работиш? Какъв път пое?

Калина Андролова: Поех пътя на свободата. Най-трудният и най-скъпоструващият път.

Нели Русева: Жив ли е Бай Ганьо?

Калина Андролова: Не само е жив. Той се мултиплицира светкавично. Глупостта е като грипа.

Нели Русева: Смачкан ли е духът на българина, смяташ ли, че може да понесе всичко?

Калина Андролова: Може да понесе всичко, да. Българинът не е революционер. Никога не е бил.

Нели Русева: Има ли хаос в българската политика (не само сега)? Не можем да различим кои са „добрите” и кои са „лошите”, защото сме тъпи, или защото политиците са безскрупулни?

Калина Андролова: Политиците са част от нас. Политиците – това сме ние, само че сложени в парламента.

Нели Русева: „Голямата трагедия не е смъртта, а това, което умира в теб докато си жив.” Това са твои думи, така ли живеем днес, ние българите?

Калина Андролова: Това е лично за всеки. Но „умирането” може и да е градивно. Мисля, че когато изстрадаш нещо, то става част от теб. То е твоето познание.

Нели Русева: Освен финансовата криза, има ли криза и в отношенията между хората?

Калина Андролова: Отношенията между хората са продукт на артистичното в ума. Колкото по-интелектуално скопена нация, толкова по-брутално битие. Бой и кюфтета, това е. И парното не е платено.

Нели Русева: Чалга музиката оформи ли чалга култура?

Калина Андролова: Има чалга култура. Цяло поколение нещастници, което не би схванало на никакво ниво фразата „болят ме устните от недокосване”. Това е културата на просташката голота, а не на изящната, на Рафаел.

Нели Русева: Какво мислиш за това, че ние българите сме гениални, мит ли е?

Калина Андролова: Не сме гениални. Завистливи сме. Ако се появи гениален, смазваме го.

Нели Русева: Има ли свобода на словото и печата? Страда ли българската журналистика?

Калина Андролова: Свободата в журналистиката не се състои в това да можеш да напишеш, че не харесваш правителството на огледалото в тоалетната си, в блога си, в опозиционен вестник и прочие. Свобода е когато се допускат умни, неконтролирани хора, със собствено мислене да правят журналистика в големите медии. В България големите медии се контролират. Не е нужно да си талантлив за да започнеш работа във важна телевизия. Трябва най-вече да не разклащаш системата. Тоест да си малък.

Нели Русева: Коментарите ти са като хвърлени камъни в блатото. Имала ли си проблеми за нещата, които пишеш?

Калина Андролова: Не.

Нели Русева: Свикнахме ли с престъпността, неграмотността и повсеместната кочина?

Калина Андролова: Интелектуално скопената нация е с брутално битие Калина Андролова: Да, живеем в кочината. Свикнахме. Европа дори ни изглежда странна. Тези спокойни нормандски села, накичени с цветя, чисти и светли... Чувате ли мънкането? Това са нечленоразделните звуци на опростачената ни нация. Тя щрака с пръсти и се кълчи в кръста. Никакво знание не я интересува.

Нели Русева: Срещна ли голямата любов, или още я очакваш?
Калина Андролова: Срещнах я. Това е бездната, която ме промени завинаги.

Нели Русева: Къде пътуваш в мислите си?

Калина Андролова: Имам нужда от приятели. Бих искала да отида при един истински приятел. Нямам такъв. Има само някакви познати хора, но това е друго. Приятелят е богатство от перлени топчета, което се събира с години.

Нели Русева: Какво те разсмива истински?

Калина Андролова: Високомерието. Това е най-смешното нещо, което сетивата ми усещат. Пълно е с хора, забравили за своята смъртност.

Нели Русева: Какво те разплаква?

Калина Андролова: Посредствеността ме разплаква. Тя е агресивна и мощна. Озарена е от успех.

Нели Русева: Има ли нещо, което много искаш, което отлагаш за някога...?

Калина Андролова: Отлагам писането на книга. Самият план ме държи жива. Ако го осъществя имам усещането, че ще настъпи своеобразен край на нещо.

Нели Русева: Какво си мечтаеш за България?

Калина Андролова: Да бъде културна страна. Да не самоизяжда от злоба и завист най-талантливите свои деца.

Това са извадки от текстове на Калина Андролова във вестник „Новинар”:

Измамни свободи! И всеобща проституция.

Способността да се поддържат измамни свободи е средство за власт. Свободна преса, която се автоцензурира. Свободна телевизия, която се извинява. Която уволнява журналисти заради рекламодатели. Едно политическо репресивно цяло, което управлява с пазарни свободи. Практически електоратът е напълно лишен от ефективен контрол. Той е публика, уловена в капана на собствения си избор. На политическото мегаклише ЕС. Просто не е възможно недоволство срещу демокрацията. Думата демокрация е запушалка за уста.
2006

Система на системна некултура

На родителите им се предлагаше в училището да бъдат организирани частни уроци по литература и математика. Колкото повече деца в група, толкова по-евтино. Родителите са принудени да плащат, а децата са принудени да губят двойно повече време, за да научават един и същи материал. Защо? Аз не разбирам, вие разбирате ли? Ако не е учителска некадърност това, тогава какво е? Учителски бизнес ли?
2007

Да се научиш на Бог…

Бог ли? Става въпрос за идея, която е твърде грамадна за да бъде осмислена. Църквата настоява за два часа вероучение на седмица. Велико е, ви казвам! Бих искала някой да ме е научил на Бог. Не учителка, а духовник да ме е учил. Нима мъдростта се преподава? Кой може да ти обясни страданието? Защото всяко знание е изживяна болка.
2008

 

23 коментара

  1. Интересен човек. С текстовите си създава усещането за една мрачна, вглъбена в себе си личност. Храни се от негативните емоции, които поражда в читателите. Доста неща ги вижда правилно, но твърде повърхностно разсъждава на моменти. Например църквата не иска да ни учи на Бог в училище, а на някакво елементарно познание, което да ни покаже че има и друг път, различен от този на чалгата. Това е много важно за децата, които тепърва подрастват и имат нужда да видят двете страни на нещата. Не е задължително да вярват в бог, но да придобият някаква представа за това, което е отвъд сухите учебници и помагала. Този съществен пропуск по време но осмислянето на ситуацията вече води до съвсем грешни изводи и от там написаното няма истинна тежест, поне според мен. Далеч не е достатъчно да си проницателен и със самостоятелно мислене - трябва да може да разсъждаваш правилно и задълбочено и да си правиш верни заключения. Ако анализираш един проблем, разбереш същноста му, но не разбереш истинската му причина например, ти си вадиш погрешни заключения и все едно нищо не си направил в крайна сметка.
  2. Много елементарен човек, изключително ниско интелектуално ниво. Хора като тази калина Тролова могат само да бъдат съжалявани, но така е Господ като създава ум, създава и простоа.Тролова е от вторите, няма какво да и се сърдим, толкова е потенциала и даден свише.
  3. Интересна е Калина. Поне не е като всички. Има собствен поглед и стил. На моменти е силно въздействаща. Мен лично не ми допада високомерието и позата на съдник, която заема често. Тонът и е обиден исякаш претендира да изказва абсолютната истина за нещата. Интелигентният човек е по- смирен и не налага мнението си безапелационно. Преди я харесвах много, но напоследък малко спадна интересът ми.
  4. Ние пък с майка я харесваме много. Не я познаваме лично, но требва да знае, че много ще я мачкат и пъдят. Тоя път, който е избрала е много каменист и труден. Дано не се откаже, ние сме с нея. Много поздърви от мене и майка: Норман
  5. Ние пък с майка я харесваме много. Не я познаваме лично, но требва да знае, че много ще я мачкат и пъдят. Тоя път, който е избрала е много каменист и труден. Дано не се откаже, ние сме с нея. Много поздърви от мене и майка: Норман
  6. @Калин Малин, граматиката се учи в отделенията...
  7. Kоментарите са СМАЗВАЩИ. тоест показват, че Калина е права. Може човек дане харесва без да СМАЗВА. "Ако анализираш един проблем, разбереш същноста му, но не разбереш истинската му причина например, ти си вадиш погрешни заключения и все едно нищо не си направил в крайна сметка. " ЕТО това е нивото на коментатора - АМА КАК СИ РАЗБРАЛ СЪЩНОСТА МУ А НЕ СИ ИСТИНСКАТА ПРИЧИНА, МАЛОУМНИКО ?
  8. Калина е един от най-ерудираните и интелигентни пишещи хора. До толкова, че по-малко ерудираните от нея (които са коментирали и тук) не успяват да схванат тънкия й сарказъм. А, всички знаем, че за да се разбере този похват е нужен интелект... Повечето читатели го нямат и компенсират с обидни епитетни и глупави каламбури с името й. Но това само доказва, че са се припознали в "отрицателния герой" от текстовете й.
  9. Чета и все повече се убеждавам , че ние българите все повече ставаме зависими от промитото си съзнание, както в областа на политиката, така в оформлението на моралните си и естетични ценности, които определят оценката ни за обкръжаващата ни действителност. Но, над всичко това ни владее страха. Страх от несигурноста, страх да признаеш, че това в което си вярвал цял живот, рухва за един единствен миг, ако приемеш истината. А тя, както казва Калина Андролова е, че ние сме невежи и доведени до личен и обществен мазохизъм, върнати от огромната и смазваща манипулативна система в забавачницата на епохата на дивия капитализъм и феодализъм. Ние унищожаваме най-умните и интелигентни личности сред нас, защото ни карат да вярваме в опасни мисли и идеи, които могат да променят истинатa зa собствения ни провален живот.Ние вярваме само на утвърдени капацитети, които от електронните медии и от печатните издания, ни напътстват, кое е правилно и кое не.Но, те са богати и известни. А ние винаги сме искали и искаме само това!За нас няма значение дали сме образовани, морални и етични, за нас е важно да забогатеем и да станем известни сега в тоя момент, защото си мислим, че богатството и известноста, ще решат всички наши проблеми.Искаме да създадем тук в България своя Америка, където за броени дни всеки може да стане богат и известен, дори най-невежия. Само не можем да осъзнаем, че това вече е невъзможно.Преди близо два века и половина, нямаше манипулативна система в Америка, която да направлява хората как да спечелят богатство и известност, това беше време на битка за завладяване на един нов свят изтръгнат с брутална жестокост от коренното население на този континент-индианците и впоследствие се изгради една противоречива система на тотална манипулация и интелектуална и ерудирана част от американското общество, без която обаче Америка не би просъществувала дълго време и не би наложила своето господство в световен мащаб. Ако искаме да се изтръгнем от мрака на собственото си невежество и безскруполност, от натрапената ни американска мечта,е крайно необходимо да признаем истината потъпкана вътре в нас, дълбоко в някое ъгълче на подсъзнанието ни.Стига сме гонили материалното благополучие, нима не виждате, че времената коренно се промениха?Идва времето на самооценка и много скоро всички ние ще плащаме това, което сме дробили и сме приемали за непоклатима истина в прогреса за израждането си като личности.А освен външен, има и вътрешен прогрес и той коренно се различава от сегашния ни начин на съществуващия, но, или не го знаете, или отказвате да го приемете! А това е бягане от отговорността към самите себе си и от истината в обкръжаващия ни свят.Приятен ден мили хора! И мислете!
  10. Доста високомерно е да се пише по този начин. Атрактивен стил, ясна мисъл и добри лексикални комбинации. Но нищо повече. Претендиращият за висок интелект човек трябва да предлага пътища за решаване на проблемите, а не само да ги констатира.
  11. Едва сега попадам на това интервю... Според мен Калина страда от тежка форма на комплексарщина. Интелектуално и духовно ограничен човек е тя за мен. Всичките й текстове, вкл. и това интервю, са на принципа "Всички са маскари, с изключение на мен!", а за това не е необходимо да му стиска на човек, а единствено и само да му липсва елементарно възпитание, израз на ниска култура е! Наистина тонът й е обиден, а позата на съдник недопустима за един интелигентен и духовно извисен човек. Да, аз видях под една статия на Калина около 1100 мнения, но смислените, умни и добре аргументирани статии никога не предизвикват такава вълна от безсмислени коментари, а те почти всички бяха такива. Това говори само колко претенциозна, но плиткоумна бе статията й! Естествено е Калина да има своите почитатели, както се казва "За всеки влак си има пътници", особено пък в нашат си държава, където мнозина от българите сме негативно настроени хора и оплюването, крайните обобщения, както и търсенето на вината винаги извън от нас са част от народопсихологията ни! @Стефан К. Нищо му няма на правописа на Калин Малин - пропуснал е един препинателен знак, един интервал след друг такъв и вместо "й" е използвал "и". Изгаврил се е с името на Калина Андролова, а не трябва!
  12. П.П. Накрая, не вярвам на думите на Калина Андролова, цитирам: "За писането ме откри Любен Дилов-син. Предложи ми да пиша коментари в неговия вестник „Новинар”. Така внезапно се появих сред пишещите братя." А не вярвам, защото Любен Дилов-син стана собственик на в. "Новинар" в средата на м. май 2004 г., а първата статия на Калина в този вестник е в средата на м. юни 2004 г. Как да си обясним тогава появата на статията й "Време е за шоу / кметски избори 2003" в рубриката "Редакционни коментари" на в. "Капитал" в броя му от 4 окт 2003 г?! Тази статия на Андролова, между другото, е много далеч от класата и стила на "Капитал", и може би това е причината тя да е първа и последна за нея там! Нещо хич не се връзва! В. "Капитал" е дясно ориентирал вестник, никога не го е криел, а Дилов-син създаде "Гергьовден" през 1996 г., въпреки че едва през м. декември 2003 г. стана лидер на това движение, като тогава Петър Стоянович стана политически секретар на това движение. Не вярвам Любен Дилов-син да е имал някога някакво силно влияние в "Капитал", за да я лансира там, освен това тя трябва и да му е близка, за да го направи! Ключовото име е друго тук според мен, и моето предположение е, че това е Петър Стоянович. Още повече че Петър Стоянович беше много влиятелна фигура в СДС до м. юни 2003 г. и е по-вероятно той да се е опитал да лансира Андролова в "Капитал", а след като опитът е бил неуспешен, се е получило с "Новинар" няколко месеца по-късно, заради близостта на Дилов-син и Стоянович и по партийна линия и по приятелска такава. Но, това е само предположение. Истината си я знаят само тези, които лансираха Андролова, пробутвайки я, за нещастие на българската журналистика, първо неуспешно в "Капитал", после успешно в "Новинар", а след това и в "Л'Еуропео"!
  13. Всичко е като,задача по планиметрия,Правиш добър чертеш и 50% от задачата е решена.Разбираш причината.В центъра си.Търсиш дипломатичечно решение,Първо почваш да променяш себе си.Имаш проблем ,задача-50% проблема си самия ти.В спора се вижда,че това което смяташ за предимство е недостатък...Трябва да видиш,разбереш и поткрепиш хубавото ,доброто с любов и благодарност.Когато си далеч благодря за невероятната духовна подкрепа!!!
  14. Мариело, ма, няма ли друго с какво да се занимаваш, ами плюеш хората. Не знаеш ли че критиката е опасен начин на мислене, който руши...и тяло и мозък. А злобна критика като твоята.....малеиййй...Мариело Калина пише великолепно. Ама явно мозъка ти не вдява написаното или се дразни поради някаква прична.... най-вероятната е че в някои от писанията и опознаваш себе си... Е, бъди жива и здрава... и намали злобата...
  15. Случка...събитие ме накара да се върна към статията и да се убедя колко е верен подхода и казаното от Калина...Зачетох се сега и в коментарите...виждам злоба и ченгеджийство...невиждащи позитивизма в негативното...Въпрос на гледна точка...и потвърждение на писаното в статията... Успех Калина !
  16. Харесвам стила на писане на Калина Андролова.Много точно,кратко и ясно.Някои го приемат като лична обида,може би защото се идентифицират с тези,за които се отнася написаното.Съжалявам само,че е толкова млада,а в душата си е събрала толкова горчивина. Мила Калина,когато се чувствам по същия начин - отвратена от всички и от всичко,търся нещо което да ми даде глътка удоволствие.Като например един прекрасен залез,1-2 часа с глътка хубав коняк на терасата,вдишвайки аромата на цъфнала акация и слушайки вечерната песен на птиците.Наскоро открих такова прекрасно място,каня те на питие и разговор за Бога.Като видиш колко е прекрасно творението,не можеш да не се възхитиш на твореца. Колкото до стила ти на писане , мисля , че ти и Калин Руменов хвърляте не камъчета,а цели скали в блатото,но то пак се успокоява,утаява и там продължават да шават влечуги , земноводни , едноклетъчни и т.подобни.Но това не е причина да се откажеш. Скоро прочетох една притча. Един възрастен учен пишел книга във вила на брега на океана и всяка сутрин се разхождал по брега.И всяка сутрин виждал в далечината един човек,който правел странни движения - ходел по брега,навеждал се,изправял се,хвърлял нещо в океана и така много пъти,докато слънцето напече силно.Един ден ученият не се стърпял,доближил се и видял,че един младеж събира по брега морски звезди,които вълните са изхвърлили и ги хвърля обратно във водата.Попитал го; -Защо го правиш,те са толкова много,че няма смисъл да се мъчиш,нищо не можеш да промениш! - За тази вече го промених - отговорил младежът и хвърлил поредната звезда във водата
  17. Харесвам стила на писане на Калина Андролова.Много точно,кратко и ясно.Някои го приемат като лична обида,може би защото се идентифицират с тези,за които се отнася написаното.Съжалявам само,че е толкова млада,а в душата си е събрала толкова горчивина. Мила Калина,когато се чувствам по същия начин - отвратена от всички и от всичко,търся нещо което да ми даде глътка удоволствие.Като например един прекрасен залез,1-2 часа с глътка хубав коняк на терасата,вдишвайки аромата на цъфнала акация и слушайки вечерната песен на птиците.Наскоро открих такова прекрасно място,каня те на питие и разговор за Бога.Като видиш колко е прекрасно творението,не можеш да не се възхитиш на твореца. Колкото до стила ти на писане , мисля , че ти и Калин Руменов хвърляте не камъчета,а цели скали в блатото,но то пак се успокоява,утаява и там продължават да шават влечуги , земноводни , едноклетъчни и т.подобни.Но това не е причина да се откажеш. Скоро прочетох една притча. Един възрастен учен пишел книга във вила на брега на океана и всяка сутрин се разхождал по брега.И всяка сутрин виждал в далечината един човек,който правел странни движения - ходел по брега,навеждал се,изправял се,хвърлял нещо в океана и така много пъти,докато слънцето напече силно.Един ден ученият не се стърпял,доближил се и видял,че един младеж събира по брега морски звезди,които вълните са изхвърлили и ги хвърля обратно във водата.Попитал го; -Защо го правиш,те са толкова много,че няма смисъл да се мъчиш,нищо не можеш да промениш! - За тази вече го промених - отговорил младежът и хвърлил поредната звезда във водата
  18. "Мярката за успех в България е сбъркана" Май по-сбъркана е самата Калина. Къде е тезата, къде е поуката, кои са добрите, кои лошите? Хаос. Пълен хаос. Дори изходните позиции са крайно субективни и неточни. Колко време е живяла Калина в чужбина? До колко е навлязла в бита на друга нация? Сравнява ли възпитанието и бита на другите нации с нашата чалга-култура? В колко европейски държави е разбрала, че някой празнува завършване на средно образование и е видяла младежи да се държат, като добитък пред умилителните погледи на родители? Много ли са лоши хората, лишили се от семейството си, жените и децата си за да им осигурят прехрана? Лесна ли е тази раздяла? След като се върне от "там" и спира пред пешеходните пътеки за да преминат пешеходците, дали тези зад него не надуват клаксони и не го псуват на майка? Когато изхвърля отпадъците разделно, дали не падат торбички с отпадъци около него? Та, с какво по-точно да се гордея, че съм роден в България ???
  19. Малко са хората с честно и откровено отношение към действителността ни. В това малцинство е и Калина. Инелигентността и не подлежи на съмнение. Не съм забелязал да обслужва нечии интереси. Старае се да бъде максимално обективна. Независимо, че съм много по-възрастен от нея, респектиран съм от логиката на разсъжденията и добрата подплатеност с факти на мненията, които излага. Доколкото мога, следя изявите и. Пожелавам и да следва избрания, според мен верен курс към сърцата и разума ни.
  20. Типична черта на българина е да иска още - "Подай му пръст, то ще ти отхапе ръката". Хора, момичето е ЖУРНАЛИСТ. Ако искаше да представя решения на проблемите щеше да стане премиер. Журналистиката отразява и е безпристрастна. И тези, които хапете, какво правите ВИЕ за да спре чалга-културата и затъпяването на нацията? Стоите и пишете по форуми? Няма лошо. Само дето момичето е достатъчно силно, за да го прави гласно, публично и да се подписва под това, което е отразила. Защото тя дава проблемите, решението да ги решим зависи от ВСИЧКИ НАС.
  21. Ние с майка не я харесваме вече, защото тя не си пише статиите и не отразява собствените си мисли и виждания, а е само статист, от нейно име пишат други, просто леличката е поредното тъпо парче бутафория. А мислите на истинските автори, които излизат през нейната уста, изглеждат като сатира, защото си личи, че парчето Андролова е тъпо и то доста, кхи-кхи-кхи
  22. Koq si? Ti me pouchavash? Men???
  23. Тази женица е удивителна комплексарка, само графоманка като нея, а такива има много, може да си позволи да раздава квази журналистическо наляво и надясно, животът е много по-сложен от нейните пасквили, пълни с цитати на известни и полуизвестни хора, една амалгама от парвенющина и комплексарщина, от патологична амбиция да демонстрира колко е начетена и мъдра. А потъването й в циничен тон, натрапващата се употреба на думи, означаващи вагина и пенис издават зле прикритото й генитално мислене и болна амбиция за оригиналничене, дори нефелна психика. Жалка картинка, наистина!

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Интервю

Популярно от Интервю

Реклама

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Още от Това е лично

Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

Още от Интервю

Готви с нас

Конкурс: „Празник на трапезата” с награда електрическа хлебопекарна

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Ева – център за красота от ново измерение. Ние се погрижихме, когато преминете вратите на център за красота ЕВА, да почувствате уюта и комфорта на домашната атмосфера.

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Интервю Интервю Калина Андролова: Интелектуално скопената нация е с брутално битие

Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров
  • Часовници – онлайн магазин

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414