Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Истинските опасности при пътуването със самолет

Е-мейл Печат ПДФ

Ако изключим страха от височините и неприятната турболенция, най-големият кошмар в очите на американските пътници е радиацията от скенерите в митническите отдели на летищата.

Оборудването в повечето случаи е толкова безопасно, че в единия вариант лъчите ви увреждат колкото светкавица от фотоапарат, а в другия направо се оттласкват от телата, защото търсят единствено по-твърди обекти.

Под истински риск се намират милите митничари, които всекидневно трябва да гледат безформените тела на американците. Някой да е помислил за тяхното психическо здраве?

Всъщност редовните летци са застрашени от други наистина сериозни проблеми като ракови образувания, сърдечни смущения, загуба на слух и зрение и психични разстройства.

В последната графа не включваме инцидентите причинени от нервни изблици заради завишените цени на храните и напитките или турболенцията, причинена от детето, което крещи и блъска седалката ви.

Време е да проверим истинските опасности, на които са изложени пасажерите в летателните машини.

5. Космическа радиация

Притеснявате се от телесните скенери? Увеличете радиацията им няколко хиляди пъти. На този риск са изложени хората, които летят в полетите на голямо разстояние. Космическите протони са реален повод за страх, особено ако пътувате на максимална височина около Северния полюс. В един полет от Вашингтон до Пекин, вие ще бъдете облъчени с толкова радиация, с колкото ще сканират гръдния ви кош, за да проверят как са дробовете ви.

Естествено, тук рискът е най-голям за пилотите и стюардесите. Забелязва се, че при вторите рискът от рак на гърдата е малко по-голям отколкото при останалите жени.

4. Джет лаг

Може би човешкото тяло не е проектирано да излети от Токио по обяд във вторник и да кацне във Вашингтон 12 часа по-късно и да е отново вторник по обяд. Мащабно изследване на джет лаг-а през 2007 г. е установило, че нарушенията в биоритъма на човек, причинени от преминаването на няколко часови зони в рамките на един полет, могат да доведат до умора, психически нарушения, разстройство на съня и предпоставки за сърдечни и ракови заболявания. Рискът от прекалените въздушни пътувания се изравнява с трудовите рискове при хората, които работят нощни смени.

Освен загуба на концентрация, джет лаг-а води и до загуба на апетит. Дългите опашки до терминала и липсата на храна при лоукост полетите не помагат в справянето с този проблем.

3. Загуба на слух

Можем ли да летим по-тихо? Това е един от основните въпроси в авиацията, който 60 години получава един и същ отговор – НЕ! През 1947 г. нивото на шума при полетите е бил 100 децибела. С такова ниво на звука могат да се похвалят големите дискотеки. В момента повечето двигатели на самолети се чуват от 75 до 100 децибела.

Всеки един полет над четири часа ви грози от постоянна загуба на слух. Колкото по-навътре стоите, толкова нивото на шума е по-голямо.

Лошото е, че пътниците, които слушат музика, добавят още 5 децибела отгоре, за да заглушат двигателите, а така вредят повече на ушите си. Има обаче и слушалки, които изолират външния шум с до 40 децибела. Те са добро решение за по-дългите полети.

Трябва да знаете още, че болката в ушите, причинена от смяната на височинното налягане, също може да доведе до загуба на слуха. Възможно е, но подобни примери са истински прецедент в медицинската литература.

2. Пътническа тромбоза

Да стоите натясно е много повече от неудобно. Може направо да ви убие, тъй като продължителното стоене неподвижно образува кръвни съсиреци, предимно в краката, които оттам могат да се придвижат до белите дробове и да причинят белодробна емболия. Медицинският термин е пътническа тромбоза. Първите подобни случаи са описани през 1950 г. Оттогава ситуацията не се е подобрила, защото седалките стават все по-тесни, а пътниците – все по-широки. За съсиреците спомагат наднорменото тегло, скорошни операции, ниско кръвно налягане, сърдечни проблеми, по-голяма възраст, бременност или употребата на определени медикаменти.

Най-ужасяващата подробност е, че съсиреците могат да се образуват и разнесат до 30 дни след полет със самолет. Мрачната статистика показва, че всяка година от пътническа тромбоза страдат по 20 милиона души. За няколко хиляди от тях този проблем се оказва фатален.

1. Зарази

Повечето пътници са наясно, че има сериозна опасност да прихванат някоя вирусна инфекция от пътуването със самолет. Намалената влажност на въздуха, която е естествената защита от вредители, е основна причина хората от най-различни националности да изпълнят атмосферата в тесния салон с разнообразни болести.

Рискът за предаване на вирусна инфекция чрез пътуване със самолет е с около 100 пъти по-голям от риска при използването на влак или метро. Употребата на витамини и бонбони с цинк – няма да ви помогнат особено.

Лошата климатизация може да доведе от гадене до внезапна смърт.

Вероятността от зарази по време на полетите причинява сериозна заплаха от избухване на пандемии. Спомнете си за птичия грип и как заразените в летателната машина хора предаваха след това вируса на своите семейства.

И понеже все по-често ни се налага да използваме авио превоз, единственото решение на проблема със заразите е навременната ваксинация.

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов (снимки: NASA и dreamstime.com)

 

0 коментара

    Добавете коментар

    Сподели във Facebook

    Ново от Това е лично

    Реклама

    Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

    ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


    Вход за потребители

    Слушай Форте радио он-лайн

    Хороскоп

    ВиК - Шумен ООД

    В и К - Шумен” ООД

    Още от Това е лично

    Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

    Лично във Facebook

    
    Κατασκευή ιστοσελίδων
    joomla modules templates
    You are here: Home Това е лично Това е лично Истинските опасности при пътуването със самолет

    Приятели

    • Форте радио - силата да бъдеш информиран
    • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
    • Лимонче с лед - блогът на Рошо
    • Българите в Австрия - блогът на списанието
    • Бела - онлайн издание
    • ШУМ.bg - newspaper online
    • Шумен City - Порталът на Шумен
    • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

    Контакти

    Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

    • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
    • Телефон: 088 683 538 6
    • Email:  и
    • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414