Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Взривът „Читанка”

Е-мейл Печат ПДФ

Голямата новина от миналата седмица бе „разбиването” на сайта chitanka.info. Интернет порталът предлагаше безплатен достъп до огромен каталог с литература на български и чужди автори.

Благодарение на акцията срещу престъпната група от виртуални просветители – Интернет обществото буквално се взриви. Изписаха се стотици мнения, зададоха се хиляди въпроси, повечето от тях могат да бъдат открити като връзки на челната страница в неработещата библиотека.

Прекарах съботния ден в четене на част от тези публикации. Твърде спорни и абстрактни са всички дебати на тема права върху интелектуални продукти. Ако се завъртим около спора на издатели, преводачи, автори, интернет потребители и ченгета, всеки от тях ще извади логични аргументи, но в края на краищата позициите трябва да се пречупват единствено през призмата на Закона.

А според Закона „без съгласието на носителя на авторското право и без заплащане на възнаграждение е допустимо: възпроизвеждането на вече публикувани произведения от общодостъпни библиотеки, учебни или други образователни заведения, музеи и архивни учреждения, с учебна цел или с цел съхраняване на произведението, ако това не служи за търговски цели.” (чл.24, ал.9)

В случая си говорим за една виртуална библиотека, която не иска годишна такса, която не се издържа от реклами и в която всеки качва книгите си доброволно и безвъзмездно. Виждате ли някакви търговски мотиви? Аз по-скоро виждам опит за съхраняване на вече издадени текстове.

Ако този факт не се нрави на Асоциация „Българска книга“, Съюза на преводачите в България и разни издателски къщи – вместо да се обръщат към ГДБОП, то по-скоро трябва да потърсят помощта на депутатите за промени в Закона за авторското право и сродните му права. Ако това не стане, то съветвам ги да се преориентират в професионално отношение. Никакви икономически интереси не бива да създават ограничения към познанието. То трябва да бъде общодостъпно. Да протестираш срещу виртуална и некомерсиална библиотека е като да се обявиш против физическите библиотеки и читалища.

ГДБОП пък се нуждае отчайващо от нови PR специалисти. Настоящите бюджетни "експерти" представят антимафиотите като смехотворно дезориентирани ченгета (затова помогна и тяхната издънка с объркания арест на Човекът глас Краси Аврамов). В прессъобщението от ГДБОП има няколко фатални грешки.

Според сайта на Дарик радио, цитирайки експерта по киберпрестъпления в службата Явор Колев всеки месец в сайта chitanka.info са били качвани по 600 нови заглавия а под отговорност са подведени шестима души. Повечето медии нарекоха Интернет администраторите „престъпна група, която действала при строго изградена йерархия от цялата страна”. А bTV се опита да ни убеди, че chitanka.info е всъщност книжарница. Е, как така след като нищо не продава?! Писателите и издателите пък заплакаха, че са ощетени с милиони. Много ми е интересно как са ги изчислили тези загуби?

Бърза справка с архивите на сайта, който сега помещава предизвикателния домейн chitanka.gdbop.com (или още по-предизвикателния адрес chitanka.ebni.me), показва, че през месец май в библиотеката са качени 278 произведения (сред тях книги, разкази, приказки и есета). През април бройката е 268, а през март – 112. Ето, хванахме Явор Колев в лъжа. Къде са 600-те заглавия?! А и как можете да си представите, че всички тези книги се качват единствено от шестима души? Това е практически невъзможно, дори ако вземем предвид реалните, а не полицейските цифри. Истината е, че всеки интернет потребител, автори или преводач можеше да попълва съдържанието на библиотеката.

За да не нажежава общественото мнение срещу себе си и срещу институцията, която представлява, Явор Колев не трябваше да дава гръмки изказвания. Беше редно да остави думата на прокурори и съдии. Иначе е факт, че ГДБОП осъществи една успешна акция, отсега нататък обаче може да ни спести кадрите в стила на „От местопрестъплението”… извадени от контекста на полицейските действия те изглеждат смешно.

За добро или лошо – процес, който касае правата около интелектуалната собственост трябва да бъде проведен, за да се регламентира някаква основа. Ощетените издатели обаче едва ли осъзнават, че ако chitanka.info спечели делото – ще има право да съди държавата за нарушените си права и така България ще плати за поредната прибързана и шумна полицейска акция с нашите пари – парите на данъкоплатците.

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов

 

5 коментара

  1. Много хора няма да са съгласни с горното, но в европейски геополитически анализи ясно и категорично се твърди,че ,където са стъпили руснаците образователното ниво на народа се повишава, а къдетжо са стъпили амириканците обратно. Това е.
  2. Зашо да се плати с моите пари за глупостите на ГДБОП. Да не би аз като згафя държавата да ми плаща глобите. Всички тези организаций имат бюджет и щом НЕ могат да работят или НЕ искат да работят по правилата плащат за грешките си. Тоягата във всичките си разновидности е велико нещо и най - добрия учител.
  3. ДО МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ – БОЙКО БОРИСОВ До Министъра на МВР – Цветан Цветанов До Главния Прокурор на Р. България – Б. Велчев До техни Превъзходителства Посланиците, акредитирани в София, България До Българската Медийна общественост и Форуми НАСТОЯТЕЛНО ПОСЛАНИЕ ОТ 02 ЮЛИ 2010 ОТ СТЕФАН Д. ЧОЛАКОВ, УЛ. Р. КНЯГИНЯ № 20 А-12, 3000 Враца Другарю Генерал – ПОЛИЦАЙ, Министър Председател на Република България Бойко Борисов, изпращам Ти поредната си информация до теб, защото ТИ СИ ЦАРО НА БЪЛГАРИЯ СЕГА И ТИ КОЛИШ ТИ БЕСИШ както се вижда Аз тези неща ги разбирам и не случайно Ти пиша на теб, че да сръчкаш свинете да си вършат работа, но Ти си ЦАР и желаеш хората да лазят пред теб. Ти не желаеш да си с народа. Нека да те информирам, какво пишат за Теб, а това е в моя подкрепа за мислите ми, че Ти не служиш на Българският народ и неговата законност, за която Те информирам около престъпното убийство на моят племенник Любомир Георгиев Ценов. НИЩО НЕ МИ ОТГОВАРЯШ ГЕНЕРАЛЕ ТИ И ТВОЙТЕ ДЪРЖАВНИЧЕСКИ КОПОЙ. - ПРЕПОРЪЧАНО КОПИЕ ОТ ТОВА ПОСЛАНИЕ ЩЕ РЕГИСТРАРАМ И НА ХАРТИЕН НОСИТЕЛ ЗА ДРУГАРЯТ БОРИС ВЕЛЧЕВ, ГЛАВЕН ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ http://www.stefan-tcholakov.com/index.php?year=2010&id=8271&p=poetbg&title=%C2%DA%C7%CF%CE%CC%C5%CD%C0%CD%C8%C5+%C7%C0+%CA%D0%DA%D1%D2%CD%C8%CA%C0+-+%CB%DE%C1%CE%CC%C8%D0+%C3%C5%CE%D0%C3%C8%C5%C2+%D6%C5%CD%CE%C2+-+01.07.2010 http://www.stefan-tcholakov.com/ Стефан д-р Д Чолаков – 2 юли 2010 - Враца
  4. http://www.stefan-tcholakov.com/index.php?year=2010&id=8271&p=poetbg&title=%C2%DA%C7%CF%CE%CC%C5%CD%C0%CD%C8%C5+%C7%C0+%CA%D0%DA%D1%D2%CD%C8%CA%C0+-+%CB%DE%C1%CE%CC%C8%D0+%C3%C5%CE%D0%C3%C8%C5%C2+%D6%C5%CD%CE%C2+-+01.07.2010
  5. При жизненния стандарт на българина, при цените на книгите надути от издателската мафия, не вярвам много хора да си купят книга, така че да са живи и здрави такива като "читанка" , а ГДБОП да спре да работи за хората с пари. И още ако няма "читанка" и такива като нея, тези които четат , а те и сега са на изчезване, ще изчезнат.

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Взривът „Читанка”

Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414