Фортисимо – това е лично!Мохито

Е-мейл Печат ПДФ

Мохито е един от любимите ми летни коктейли. Изключително разхлаждащо питие. Има няколко теории за създаването на коктейла.

Една история разказва как през 16 век английският пират Сър Франсиз Дрейк е създал първият вариант на Мохито, като е ползвал нерафиниран ром, захар, лайм и мента. Коктейлът се е казвал „EL Draque”. Друга история, от 19 век, твърди, че за създаването на коктейла са помогнали африканските роби, които са обработвали полетата със захарна тръстика в Куба.

Дали е така или не е… не знам, но според Уикипедия – Куба е родното място на коктейла Мохито. Имам си и една лична история, свързана с коктейла, а именно: показаха ми как се прави на една прекрасна лятна вила в Гърция. Е, от тогава обожавам да правя Мохито и да го споделям с приятели.

За целта са ви необходими:
• 50 мл бял ром
• Кафява захар
• Лайм – 3-4 броя
• Няколко стръка мента или джоджън
• Газирана вода или спрайт
• Много натрошен лед
• Как се прави!

На дъното на висока водна чаша изсипвате 1 равна чаена лъжичка кафява захар. Добавяте 4-5 осминки лайм и 4-5 листа мента. Разбъркайте и леко притиснете продуктите в чашата, за да може ментата и лайма да пуснат аромата си.

Сега е ред на леда. Ако нямате уред за трошене на лед, става и с шило. С две думи, натрошете леда както можете в домашни условия. Сетете се как го правеше Шарън Стоун в „Първичен инстинкт” :)

Изсипвате вече натрошения лед, като покривате 2/3 –ти от чашата. Сега идва ред на рома. Аз предпочитам Havana club (може да ползвате Bacardi или друг вид бял ром).

Добавяте 50 мл ром и доливате Спрайт , докато се напълни чашата. Отгоре украсявате с листенца мента, парченце лайм и вашето Мохито е готово! Наздраве!

За fortisimo.eu – Калина (снимки: slide.com)

 

Лично във Фейсбук


Още от Това е лично

Вход за потребители

Още в Хапвай с нас

Препоръчани във Фейсбук

Приятели

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.