Фортисимо



Рецепта за Рататуи – като от филма на Pixar

Е-мейл Печат ПДФ

От години искам да си направя Рататуи, същото като в невероятния анимационен филм на Pixar. Е, случи се, макар и със закъснение. Да се изясним от началото – симпатичният плъх в лентата се казва Реми, не Рататуи.

Странната думичка назовава популярна френска манджа със зеленчуци, която прилича на нашия селски гювеч. Но тази от филма е модифицирана от известния горме готвач Томас Келър, за да изглежда възможно най-апетитно.

Оказа се, че не е чак толкова трудно да си приготвиш Рататуи. Използвах като основа рецептата от анимацията, проверих и още няколко оригинални френски рецепти. След това обиколих три магазина, за да открия всички съставки (просто нямах късмет, иначе продуктите са достъпни). После се забавлявах с приятели, докато редих зеленчуковата спирала. Оказа се евтина и вкусна манджа, която ще бъде все по-подходяща за вечеря с идването на лятото.

Ако прочетете този текст – ще спестите частта с проучването и директно ще преминете към приготвянето.

Има толкова много различни рецепти за Рататуи. Някои разновидности се варят, други се пекат. Общото между всички тях е, че в зеленчуковия гювеч не се слагат месо и картофи. От друга страна – готовото ястие е идеална гарнитура за всякаква мръвка, просто не бива да ги печете заедно.

И понеже няма как да осигурим всички продукти за оригиналната филмова рецепта, предприех две волности. У нас не се продават жълти тиквички, така че ги замених с червен лук и пипер (тези съставки присъстват в повечето рецепти за Рататуи). Трябват ви още 2 малки патладжана (син домат), 2 тиквички, 4 – 5 домата, 2 глави червен лук и 2 пиперки (или чушки, както им казват в южната част на страната). Гледайте диаметърът на всички зеленчуци да е горе-долу еднакъв – тук гоним не само вкус, а и визия.

Измийте зеленчуците и ги нарежете на тънки шайби. Колкото по-тънки – толкова по-добре. Ако имате V-образно ренде, то ще ви е от изключителна помощ. Накиснете резените патладжан в подсолена вода за около 20 – 30 минути, след което ги изплакнете добре.

Намерете си кръгла тава. Покрийте дъното й с доматено пюре, добавете и малко растителна мазнина (по желание можете да сложите и няколко скилидки нарязан чесън). Време е да започне голямото редене. Стартирайте от най-външната част. Шайба патладжан, тиквичка, домат, лук и пипер. И пак.. шайба патладжан, тиквичка, домат, лук и пипер. Така увийте хубава спирала и завършете в центъра на тавата.

Отгоре поръсете със сол, бял пипер, розмарин и мащерка. Никакви чубрици или червен пипер! Готвим френски специалитет.

Покрийте тавата с фолио и печете на силна фурна час и половина.

Сервирайте с фантазия. Не е лошо да поднесете гювеча с чаша френско Розе и франзела с чеснов сос. Изберете и френски филм за след вечеря. Така ще си гарантирате едно незабравимо приключение с чуждестранен привкус.

Повярвайте ми, удоволствието е проверено и потвърдено.

Бон апети с Рататуи ;)

Необходими продукти:
2 малки патладжана (син домат)
2 тиквички;
4 – 5 домата;
2 глави червен лук;
2 пиперки;
250 мл доматено пюре
Щипка сол, бял пипер, розмарин и мащерка

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов

 

3 коментара

  1. ами отдолу с какво се маже във филма мишката маже някаква лютеница за основа
  2. Аз също мога да се похваля, че съм успял, ровейки се известно време, да сготвя рататуи. Готвенето далеч не ми е призвание, но реших да опитам. В рецептата, която опитах, се добавят гъби (2-3 по-големи или около 100гр), индийско орехче, моркови - 2бр и зелен фасул (около 150гр). А освен патладжана се накисват тиквичките и гъбите. Всичко останало си е същото. А за да бъде експериментът ми пълен, добавих и малко сладко от боровинки, с цели плодчета. Да речем 3-4 чаени лъжички. И при мен се получи страхотно.
  3. Много благодаря за тази рецепта, с удоволствие ще я приготвя на детето ми, което като мен обожава филмчето за Рататуи (Реми). Беше ми много интересно как се прави въпросното ястие, което затвори устата на най-големият критик. ВСЕКИ МОЖЕ ДА ГОТВИ :)

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Хапвай с нас

Популярно от Хапвай с нас

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

Още в Хапвай с нас

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates

Още от Това е лично

You are here: Home Хапвай с нас Хапвай с нас Рецепта за Рататуи – като от филма на Pixar

Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414