Фортисимо – това е лично!



Индийците правят всичко на 100 процента

Е-мейл Печат ПДФ

Редовните читатели на fortisimo.eu сигурно помнят, че през ноември миналата година ги срещнахме с председателя на фондацията „Изкуството да живееш” за България – Константин Драгов. Тогава лъчезарният последовател на учителя Шри Шри Рави Шанкар се подготвяше за своето четвърто пътуване до Индия.

Туристическите забележителности в екзотичната страна не са успели да го трогнат: „Има само едни и същи храмове, с една и съща мизерия. Най-интересното бе когато пристигнахме в центъра на „Изкуството да живееш”. Той беше като оазис. В момента, в който влезеш в него, усещаш едно невероятно спокойствие. Там цари чистота и хармония. На втория ден дойдоха младежи от цяла Индия и от цял свят. В така наречената „Зимна ваканция” се забелязваше същинската разлика между местните младежи и останалите европейски студенти. Индийците бяха като прилежни ученици. Изпълняваха задачите усърдно, приемаха ги като предизвикателства. Нашите младежи се отнасяха по-несериозно. Индийците правят всичко на 100 процента. Много са будни и динамични. Всички говорят английски. Повечето от тях знаеха за държавата ни, но не я познаваха.”

На местните им било много интересно как българи се занимавали с техните йогистки и дихателни упражнения. Този факт карал индийското население да гледа със значително уважение към нашата група.

Най-големият културен шок за Константин се оказал храната. Въпреки че има опит с лютивите и силно подправени ястия от националната им кухня, българските манджи започнали да му липсват още на четвъртия ден. Младият мъж няма да забрави и срещата с десетки терористи от Кашмир и крайните райони на Индия, които са променили възгледите си, благодарение на знанието и практиките от „Изкуството да живееш”. И въпреки че знанията на Шри Шри са успели да успокоят душите им, на външен вид те продължавали да изглеждат доста страшни (с типичните чалми и дълги бради).

След завръщането си от Индия в началото на годината родният председател на фондацията „Изкуството да живееш” няма никакво време за почивки. Българската структура на доброволческата организация се развива най-динамично от всички останали клонове в Европа. По този повод родните последователи на Шри Шри ще имат шанса да се видят с него на рождения му ден в Германия. На 12 май духовният водач ще се срещне по отделно с всеки от присъстващите български доброволци. Голямото празненство (на връх празника) е насрочено за 13-ти, когато много международни групи ще покажат традиционни изпълнения от тяхната държава. На България ще бъде отделено най-много време. Организаторите са предвидили изпълнения на Деси Добрева и демонстрация на народни хора и гозби.

Рожденият ден на Шри Шри Рави Шанкар е само част от натоварения график на Константин. Ако нещата се развият по план през лятото ще е зает с организирането на голямо събитие. Детайлите около мистериозния проект ще бъдат представени след около седмица, а родният председател на „Изкуството да живееш” обеща новината да тръгне от страниците на нашето електронно списание.


ПС: Вчера фондация „Изкуството да живееш” – България отваря свой център в Шумен. Това е третият по рода си „Център за здраве и щастие” в страната след тези в София и Стара Загора.

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов
Снимки от Индия: Зорница Иванова

 

Лично във Фейсбук


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Още от Това е лично

Препоръчани във Фейсбук

You are here: Home Това е лично Това е лично Индийците правят всичко на 100 процента

Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, Факс: 054 / 801 414